Gestrande postduif

Verdwaalde postduif


Heb je ooit een postduif op een ongebruikelijke plek zien zitten en je afgevraagd wat je zou moeten doen? Geen zorgen, je bent niet de enige! Postduiven kunnen soms de weg kwijt raken, maar met een beetje hulp kunnen ze vaak hun weg naar huis weer vinden.

Een Dagje Rust
Als je een postduif ziet, hoef je niet meteen alarm te slaan. Het beste is om even af te wachten of de duif er de volgende dag nog zit of terugkomt. Vaak hebben deze vogels gewoon een beetje rust en wat voedsel nodig om weer op krachten te komen. Je kunt ze helpen door wat water en voedsel zoals ongekookte rijst neer te zetten.

Hulp Nodig?
Blijft de duif na één of twee dagen nog steeds op dezelfde plek zitten? Dan kun je proberen hem te vangen. Dit kan een lastige klus zijn, maar met een beetje geduld en een slimme aanpak kom je een heel eind. Een goede tip is om een doek over de duif te werpen of een wasmand over hem heen te zetten. Zo kun je de duif makkelijker oppakken en het jaartal en ringnummer aflezen. Met dit nummer kun je de eigenaar opsporen. klik hier

Gewonde postduif

Gewonde Duif?
Als de postduif gewond is, kun je het beste meteen de dierenambulance bellen. Zij zijn bereikbaar op 0900 – 4035009 en staan klaar om de duif de nodige zorg te bieden.

Aflezen ring

Op een nederlandse ring is de landcode NL vermeld met daarachter een jaartal met nog zeven cijfers (bijv. 123456) zie afbeelding 1

De tweede ring (zie afbeelding 2) is een wedstrijdring hiermee wordt de tijd geklokt als de duif weer terug is.